Klientų aptarnavimo centras

8 800 20 008

8 645 87 690

8 5 265 3030

Spausdinti

Kaip išsirinkti sulčiaspaudę?

Kaip išsirinkti sulčiaspaudę?

Kaip žinia, vitaminų žmogaus organizmui reikia kasdien, o naudingąsias medžiagas skystame pavidale organizmas pasisavina kur kas greičiau nei kietame. Be to, norint gauti vitaminų paros normą, ganėtinai sudėtinga suvalgyti keletą kilogramų vaisių ir daržovių. Kur kas paprasčiau yra išspausti sulčių. Taigi, belieka pasirūpinti kokybiška sulčiaspaude.
Šiuolaikinė šeimininkė savo buities jau nebeįsivaizduoja be ištikimų pagalbininkų. Ištvermingiausiais pagalbininkais buityje dažniausiai tampa visagalė buitinė technika, kuri palengvina ir pagreitina namų ruošą. O kuri gi šeimininkė nesvajoja turėti namuose tokią pagalbininkę, kaip sulčiaspaudė.
Sulčiaspaudes galima išskirti į du tipus: universalias ir skirtas citrusiniams vaisiams spausti.


Citrusinių vaisių sulčiaspaudės
Citrusinių vaisių sulčiaspaudės konstrukcija labai paprasta: varikliukas, kūgio formos specialus antgalis ir ąsotėlio formos indas sultims subėgti. Veikimo principas taip pat nesudėtingas: tereikia perpjauti citrusinį vaisių per pusę, pridėti jį prie besisukančio kūgio formos antgalio ir gerai paspausti. Išspaudus sultis, būtina išvalyti ir po tekančiu vandeniu išplauti indą, kuriame susikaupė išspaudos. Kartais tai atlikti tenka ir proceso metu, jei susikaupia daug išspaudų ir jos užkemša skylutę, pro kurią sultys patenka į surinkimo indą. Sulčių surinkimo indas dažniausiai būna vieno litro talpos ar net mažesnis. Tačiau neverta krimstis dėl ne itin didelio šių sulčiaspaudžių produktyvumo, juk šviežias sultis rekomenduojama suvartoti per kuo trumpesnį laiką. Norint išspausti 200 ml sulčių, Jums reikės 500 g pasirinktų citrusinių vaisių.
Renkantis citrusinių vaisių sulčiaspaudę svarbu atkreipti dėmesį į jos galingumą (rekomenduojama nuo 30 W ir daugiau) ir į tai, iš kokios medžiagos pagamintos detalės (ilgiau tarnaus metalinės detalės). Nors citrusinių vaisių sulčiaspaudės savo populiarumu nė kiek nenusileidžia pačioms pažangiausioms, vis dėl to jos leidžia mėgautis tik citrusinių vaisių sultimis. O juk mums, lietuviams, labai aktualu išsispausti sulčių ir iš savame krašte auginamų vaisių bei daržovių. Norėdami, citrusinių sulčių asortimentą paįvairinti braškių, vyšnių, serbentų uogomis, obuolių, kriaušių, slyvų vaisiais ar įvairių rūšių daržovėmis, patariame rinktis universalią sulčiaspaudę.


Universalios sulčiaspaudės

Universalios sulčiaspaudės darbo principas šiek tiek kitoks nei citrusinių vaisių spaudyklės. Universali sulčiaspaudė veikia išcentrinės jėgos principu. Aparato viduje esantis sietelio tipo filtras, besisukdamas išcentrine jėga išspaudžia sultis, kurios nuteka į atskirą indą, kuris gali būti nuo pusės litro iki kelių litrų talpos. Priklausomai nuo sulčiaspaudės modelio, išspaudos pasilieka sietelio formos filtre arba automatiškai nukreipiamos į tam skirtus indus, kurie būna nuimami arba įmontuoti. Patogesnis yra nuimamas indas, nes norint išvalyti įmontuotą indą, teks nuardyti dalį prietaiso.
Sulčiaspaudės modelį reikėtų rinktis pagal tai, kokį kiekį sulčių planuojate spausti. Vienu atveju, prieš spaudžiant sultis, vaisius ir daržoves reikės supjaustyti dalimis, kad jie lengvai tilptų į prietaiso angą, kitu atveju, pasirinkus visiškai automatinę sulčiaspaudę su plačia anga arba papildomai pritaisomu specialiu praplatinimo indu, tereikės įjungti prietaisą ir po kurio laiko pasiimti šviežių ir gardžių sulčių. Plačios angos privalumas tas, kad ji leidžia spausti sultis iš nesmulkintų vaisių ir daržovių, o papildomas praplatinimo indas leidžia sudėti didesnį kiekį vaisių ar uogų, kurie savaime pamažu subyrės į angą.
Renkantis šį prietaisą, labai svarbu atkreipti dėmesį į variklio apsukų skaičių. Kuo greičiau sukasi centrifuga, tuo daugiau pavyksta išspausti skysčio. Pavyzdžiui, centrifugai sukantis 9-14 tūkstančių apsisukimų per minutę, visiškai pakanka išspausti sultims net ir iš kietų vaisių ar daržovių (morkų, burokėlių, obuolių, kriaušių). Sultingesniems vaisiams spausti užtenka ir mažesnio apsukų skaičiaus. Reguliuojamų apsukų skaičiumi (tam tikruose modeliuose) galima reguliuoti ir išspaudžiamų sulčių tirštumą.
Paprastai universalios sulčiaspaudės būna 400 – 700 W galingumo. Tačiau tokio galingumo kartais nepakanka kietiems produktams. Jiems reikėtų 1100 -1200 W galingumo. Atkreipkite dėmesį, iš kokios medžiagos pagaminta centrifuga. Nerūdijantis plienas – geros kokybės ženklas. Norėdami įsigyti kokybišką prietaisą, žiūrėkite, kad detalių iš plastiko būtų kuo mažiau.
Nemažą reikšmę turi ir prietaiso gabaritai bei keliamas triukšmas. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į filtro sietelį. Jis būna dviejų tipų: štampuotas ir pintas. Nedvejojant galima pasakyti, kad pintas sietelis yra geresnis, nes išspaudos per jį gaunasi sausesnės, o skysčio išgaunama daugiau nei per štampuotą sietelį. Vienintelis pinto sietelio trūkumas tas, kad šiek tiek ilgiau užtrunkama jį valant. Filtras turės didesnį privalumą, jei jis bus padengtas specialiu metalo jonų kiekiu, nes tuomet peiliai ilgiau išliks neatšipę.
Nors šiuolaikinės universalios sulčiaspaudės suteikia galimybę mėgautis kone visų vaisių, uogų ir daržovių sultimis, vis tik, prieš perkant pasirinktą sulčiaspaudę, vertėtų žvilgtelti į techninį pasą, kur paprastai būna nurodyta, kokius vaisius ar daržoves galima spausti šiuo prietaisu. Kai kurie gamintojai nerekomenduoja spausti sulčių iš uogų, turinčių daug smulkių kauliukų (gervuogių, aviečių ar serbentų), nes jos labai dažnai užkemša filtro skylutes.

Šaltinis: www.zemakaina.lt