Klientų aptarnavimo centras

8 800 20 008

8 645 87 690

8 5 265 3030

Spausdinti

Kaip išsirinkti šaldiklį?

Kaip išsirinkti šaldiklį?

Kiekviena namų šeimininkė puikiai žino, kad virtuvėje svarbus ne tik šaldytuvas, bet ir pakankamai didelė šaldymo kamera. Juk joje ilgą laiką galima laikyti pačius įvairiausius maisto produktus: vasarą surinktas uogas ir daržoves, mėsą ir t.t. Tiems, kurie mėgsta turėti daugiau užšaldytų „maisto atsargų“, vertėtų pagalvoti apie atskirą šaldiklį. O mes patarsime, į ką atsižvelgti jį perkant.

Visų pirma, turėtumėte nuspręsti, kokios formos šaldiklis Jums būtų priimtinesnis: vertikalus, kaip spinta ar horizontalus, kaip skrynia. Kokybės atžvilgiu didelio skirtumo tarp jų nėra, taigi reikėtų rinktis atsižvelgiant į patogumą. Tarkim, jei ketinate šaldyti didelius mėsos gabalus, o ne uogas, vaisius, daržoves ar grybus – Jums labiau tiks horizontalus šaldiklis. Tokie šaldikliai nepadalinti į atskirus skyrelius, todėl didelius produktus sutalpinti patogiau.

Šaldiklio dydis taip pat labai svarbus, ypatingai tuo atveju, jeigu Jūsų namuose nėra daug laisvos ir nenaudojamos erdvės. Vertikalus šaldiklis gali būti iki 200 cm aukščio, tačiau per plotį vietos užima ne itin daug, maždaug tiek, kiek įprastas šaldytuvas. Horizontalus šaldiklis priešingai – užima daug vietos per plotį, bet nėra aukštas. Nepamirškite, kad šaldiklio negalima statyti arti šilumos šaltinių (pakrovėjų, viryklių), o plote, kuriame stovės šaldiklis, neturėtų būti įrengtos šildomos grindys.

Vertikalūs šaldikliai būna laisvai pastatomi arba įmontuojami, o horizontalūs – tik laisvai pastatomi. Rinkdamiesi pastarąjį variantą, atkreipkite dėmesį į išimamų krepšių kiekį. Paprastai gamintojai į komplektaciją įdeda 1-3 krepšius, tačiau dažniausiai jų galima sutalpinti daugiau, todėl būtinai paskaitykite prekės aprašymą, kur privalo būti nurodytas maksimalus galimas krepšiukų kiekis. Papidomų krepšiukų galima įsigyti parduotuvėse.

Šaldikliai, kaip ir šaldytuvai, atsižvelgiant į jų energijos suvartojimą, yra skirstomi klasėmis, kurios žymimos raidėmis nuo A iki G. Šiais laikais žemesnių klasių nei C greičiausiai nerasite. Priešingai, modeliai nuolatos tobulėja ir vis dažniau gamintojai siūlo dar ekonomiškesnius variantus, žymimus A+ ir A++ klasėmis.

Jei gyvenate ne Lietuvoje, reikėtų atkreipti dėmesį ir į klimatinę klasę, kuri taip pat žymima raidėmis. N (normal) klasės modelis pritaikytas dirbti esant 16-32° C temperatūrai. SN (subnormal) klasės modeliams priimtiniausia 10-32° C temperatūra. T (tropics) klasės modelis tinka šiltiesiems kraštams, kuriuose temperatūra siekia 18-43° C.

Labai svarbus aspektas – šaldiklio klasė, žymima žvaigždutėmis (*):
* šaldoma iki -6° C (produktus galima saugoti iki 7 dienų);
** šaldoma iki -12° C (produktus galima saugoti iki 30 dienų);
*** šaldoma iki -18° C (produktus galima saugoti iki 90 dienų);
**** šaldoma nuo -18° C (produktus galima saugoti 6-12 mėnesių).

Šaldiklių talpa gali būti labai įvairi: nuo 80 iki 410 litrų. Namams dažniausiai renkamasi 80-260 litrų šaldiklius. Atkreipkite dėmesį ir į užšaldymo galingumą, kuris nurodo, kokį produktų kiekį šaldiklis gali užšaldyti per parą. Priklausomai nuo modelio, šis rodiklis svyruoja nuo 3,5 iki 24 kg

Šaltinis: www.zemakaina.lt