Klientų aptarnavimo centras

8 800 20 008

8 645 87 690

8 5 265 3030

Spausdinti

Kaip išsirinkti naują šaldytuvą?

Kaip išsirinkti naują šaldytuvą?

Pripažinkime, kad bent kurį laiką namuose galime išsiversti be televizoriaus, dulkių siurblio, indų plovimo bei skalbimo mašinos, tačiau be šaldytuvo – tiesiog niekaip.

Taigi šį kartą straipsnis apie tai, į kokius kriterijus reikėtų atsižvelgti renkantis šaldytuvą.

Šaldytuvo dydis
Šaldytuvai, kaip ir dauguma didžiųjų buitinių prietaisų, turi tam tikrus savo dydžio standartus: plotis 55-75 cm, gylis 60-65 cm, aukštis nuo 85 iki 210 cm. Atsižvelgiant į išmatavimus, šaldytuvus galima skirstyti į keturias grupes:
• Grupė A: neaukšti ir ne itin talpūs šaldytuvai, įprastai neturintys šaldiklio. Apytiksliai dydžiai: aukštis 85-160 cm, plotis – apie 55cm, gylis – 60 cm. Toks modelis labiausiai tinka sodybose arba namuose, kuriuose gyvena vienas žmogus.
• Grupė B: „standartinis Europos“ modelis. Gylis ir plotis – apie 60 cm, aukštis – nuo 170 iki 210 cm, tūris – nuo 260 iki 350 litrų. Šis modelis – idealus pasirinkimas 3-4 asmenų šeimai.
• Grupė C: „standartinis Azijos“ modelis, įprastai neaukštas, tačiau platus. Tokio modelio talpa siekia 200-260 litrų ir to pilnai pakanka 2-3 asmenų šeimai.
• Grupė D: tai didieji šaldytuvai, kurių tūris siekia nuo 350 iki 800 litrų. Tokie modeliai užima daugiau vietos, taigi jiems reikia didesnės erdvės, o labiausiai jie tinka didelėms šeimoms.

Šaldytuvo talpa
Šis kriterijus – ypatingai svarbus, tačiau visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kas Jums aktualiau: šaldytuvo ar šaldiklio talpa. Prekės aprašyme greičiausiai bus nurodyta bendra šaldytuvo talpa, tačiau nepamirškite, kad bendra talpa - tai sudėtas šaldymo kameros ir paties šaldytuvo tūris.
Jei mėgstate laikyti šaldytus produktus, rinkitės šaldytuvą su didesnės talpos šaldymo kamera. Jei esate iš tų, kurie šaldytus produktus kaupia išties dideliais kiekiais, tuomet vertėtų pagalvoti apie atskirą, kompaktišką šaldiklį.

Kompresorių kiekis šaldytuve
Kompresorius – tai varikliukas, kuris palaiko nuolatinį šaltį. Maži šaldytuvai įprastai turi vieną kompresorių, didesniems šaldytuvams reikia bent dviejų kompresorių.
Dideli šaldytuvai su vienu kompresoriumi įprastai kainuoja mažiau, nei turintys du kompresorius, tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad varikliukas tuo pačiu metu palaiko ir šaldiklio, ir šaldytuvo temperatūrą. Tai reiškia, kad norėdami sumažinti, tarkim, šaldytuvo temperatūrą, savaime sumažinsite ir šaldiklio. Dar vienas aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį: vienas varikliukas nėra pakankamai pajėgus atšaldyti didelį kiekį produktų. Todėl kur kas geriau pirkti dviejų kompresorių šaldytuvą.

Bešerkšnė šaldymo sistema „No Frost“
Tikriausiai dar prisimenate senuosius šaldytuvus, kuriuos reguliariai reikėdavo „atitirpinti“. Darbas – ne iš maloniųjų. Tačiau dabar daugumoje šaldytuvų yra įrengta vadinamoji „No Frost“ sistema, apsauganti šaldytuvą nuo susidarančio šerkšno. Su šia sistema Jums ne tik nereikės rūpintis reguliariu „atitirpinimu“, bet ir galėsite būti tikri, kad šaldomi produktai išsilaikys ilgiau.

Klimatinė klasė
Šaldytuvai taip pats skirstomi ir pagal klimatines klases, kitaip tariant pagal tai, kokiose klimato sąlygose šaldytuvui reikės dirbti. Standartiškai išskiriamos 4 klasės:
• N – normali klimatinė klasė, skirta nuo +16°C iki +32°C temperatūrai.
• SN – subnormali klimatinė klasė, skirta nuo +10°C iki +32°C temperatūrai.
• ST – subtropinė klimatinė klasė, skirta nuo +18°C iki +38°C temperatūrai.
• T – tropinė klimatinė klasė, skirta nuo +18°C iki 43°C temperatūrai.

Energijos išnaudojimo klasė
Patys ekonomiškiausi šaldytuvai žymimi raide „A“. Tuomet eina klasės „B“ ir „C“, kurios ne itin skiriasi nuo „A“ ir taip pat priskiriamos prie taupiųjų. Žemesnės klasės (nuo „D“ iki „G“) šiais laikais praktiškai nebebūna. Apart to, kad „A“ klasės šaldytuvuose kompresoriai sunaudoja mažiau energijos, jie dar ir ilgesnį laiką palaiko reikiamą temperatūrą, nenaudodami elektros.
Kad šadytuvas veiktų kuo ekonomiškiau, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių: jis turėtų būti pastatytas kuo toliau nuo viryklės, į jį nereikėtų dėti produktų, kurių temperatūra aukštesnė nei kambario, na ir žinoma, reikėtų stengtis kuo trumpiau laikyti pravertas šaldytuvo dureles.

Šaltinis: www.zemakaina.lt